Sakura Psikoloji olarak hizmet verdiğimiz alanlar: Oyun Terapisi, Oyun Atölyeleri, Bireysel Terapi, Çift Terapisi, Ebeveyn ve Aile Danışmanlığı, Öğrenme Güçlüğü, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Kurumsal Danışmanlık.
İletişime GeçinKişinin işlevselliğini ve günlük yaşam aktivitelerini bozacak dereceye ulaşmış üzüntülü ve kederli olma halidir. Ancak her üzüntü hali depresyon değildir. Depresyon tanısı için belirtilerin klinik düzeyde anlamlı olması gerekir.
Başlıca belirtisi çökkün duygu durum ya da ilgisini kaybetme ya da zevk alamamadır (anhedoni).
Bu durumlar günün büyük bir bölümünde bulunur ve bu durumu kişinin kendisi veya başkaları gözlemler ve bildirir (örn. üzüntülüdür, ağlamaklıdır, kendini boşlukta hisseder veya umutsuzdur).
Etkinliklere karşı ilgide azalma ya da bunlardan zevk almama durumu neredeyse her gün, günün büyük bir çoğunluğunda bulunur.
Kilo vermeye çalışmıyorken (diyet yapmıyorken) çok kilo alma veya verme ya da iştahta azalma veya artma şeklinde kendini gösterebilir.
Neredeyse her gün uykusuzluk yaşama ya da aşırı uyuma (yataktan çıkmak istememe)
Neredeyse her gün ajitasyon ya da yavaşlama
Neredeyse her gün bitkinlik, yorgunluk ya da enerji düşüklüğü
Neredeyse her gün değersizlik ya da aşırı veya uygunsuz suçluluk duyguları
Neredeyse her gün düşünmekte veya odaklanmakta zorluk ya da kararsızlık yaşama
Yineleyici ölüm düşünceleri (yalnızca ölüm korkusu değil), intihar düşünceleri ya da kendini öldürme girişimi gibi belirtiler olabilir.
Depresyon pek çok psikiyatrik sorunla görülebilir. Anksiyete, depresyon birlikte eşlik etmesi veya yas gibi.
Kişi Travma Sonrası Stres Bozukluğu ya da OKB tanısı olan kişinin birincil tanısı bunlarsa, bu sorunlarla beraber depresyon varsa, bu sorunları ele almadan depresyon çözülmeyecektir. Bu yüzden kişinin öyküsü dikkatle alınmalı ve ona göre tedavi planlaması oluşturulmalıdır.
- Stresli yaşam olayları (örn. İş kaybı, yakını kaybetme, boşanma vb.)
- Sosyal destek eksikliği
- Kişilerarası ilişkilerde sorunlar (örn. eş, arkadaş veya aile üyeleriyle)
- Nörotisizm: Kişilerin olaylara ortalamadan daha fazla olumsuz tepki verme eğilimi
- Benliğine, geleceğe ve dünyaya olumsuz bakma
- Umutsuzluk teorisi : ‘Arzuların sonuçları gerçekleşmeyecektir ve kişinin bu durumu değiştirmek için yapabileceği hiçbir şey yoktur’ inancı etkili olabilir.
- Ruminasyon: Bir düşüncenin hatırlanmasının, aynı konu üzerinde düşünüp durma.
Depresyon tedavisinde birçok çeşitli yaklaşım bulunmaktadır. Üzerine bilimsel araştırmalar yapılmış ve tedavide başarılı olması en yüksek bulunan Bilişsel Davranışçı Terapidir(BDT).BDT ise kısa süreli ve sorun odaklı bir yaklaşımdır. BDT’nin temeli düşüncelerimiz, duygu ve davranışlarımızı etkiler veya davranışlarımız, düşünce tarzımızı ve duygularımızı etkiler şeklindedir. Davranış Etkinleştirme kullandığımız en etkili tekniktir.
Diğer bir yaklaşım Kişiler Arası Psikoterapidir. Amacı ise kişiler arası rol değişimlerini, kişiler arası çatışmaları ve kayıp gibi başlıca problemleri ele almaktır. Burada kullanabilecek teknikler ise kişiler arası sorunların tartışılmasını, olumsuz duyguların ortaya çıkarılması, duyguların ifade edebilmek için cesaretlendirmeyi ve problemlerin çözümlenmesini oluşturur.
Daha detaylı bilgi almak ve uzmanlarımızdan randevu almak için iletişime geçebilirsiniz