Hakkımızda

Sakura Psikoloji olarak hizmet verdiğimiz alanlar: Oyun Terapisi, Oyun Atölyeleri, Bireysel Terapi, Çift Terapisi, Ebeveyn ve Aile Danışmanlığı, Öğrenme Güçlüğü, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Kurumsal Danışmanlık.

İletişime Geçin

iletişim bilgileri

  • Ümit Mahallesi 2526.Sokak No:31 Çankaya/Ankara
  • +90 (507) 950 0806
  • bilgi@sakurapsikoloji.net

Öfke Nedir?

Öfke hoşa gitmeyen güçlü bir duygudur. Genellikle haksızlığa, başarısızlığa veya strese karşı bir tepkidir. Öfke, azıcık bir kızgınlıktan tam bir öfkeye kadar değişebilir.

Aslında öfke duygusunu deneyimlemek normaldir. Bazen öfke, diğerlerinin eylemlerine karşı uygun bir tepkidir. Doğru bir şekilde yönetildiğinde ve kontrol altında tutulduğunda, öfke sağlıklı bir birey için önemli bir dost olabilir.

Fakat öfkenin diğer duygulara kıyasla daha fazla riski vardır. Kişiyi diğer insanlardan uzaklaştırabilir veya daha sonra pişman olacağı şeyleri yapmasına neden olabilir.

Öfkeye ne neden olur?

Öfkenin nedenleri değişiklik gösterir. Öfke, kayıp, dışlanma ve aşağılanma gibi dışsal faktörlerden etkilenebilir. Ek olarak hayal kırıklığı veya başarısızlık gibi içsel faktörlerde sebep olabilir.

Öfke sadece şimdi yaşanan bir olaya karşı olmayabilir aynı zamanda kişinin geçmişte yaşadığı bir olayı bilinçsizce hatırlatması da öfkeye neden olabilir.

Öfkenin yaşanan olayın kendisi ile ilgili olmasından daha çok olaya nasıl tepki verdiği ile ilgilidir. Bazı negatif düşünce tarzları öfkeyi öngörebilir. Örnek vermek gerekirse;

Akıl okuma: Kişi eğer diğer insanların onu bilerek aşağıladığını veya kırdığına inanıyorsa kişi herhangi bir düşmanlığın olmadığı yerde öyle olduğuna inanabilir.

Katılık: Bir kişi olması gerektiğini düşündükleriyle gerçekte olanları doğru ve gerçekçi şekilde bağdaştıramadığında öfkelenebilir.

Aşırı genelleme: Bir kişi siyah veya beyaz düşündüğünde. Ya hep ya hiç tarzında düşünmede denilebilir. Aşırı genellemede durumu olduğundan daha kötü olarak görür.

Suçlama: Kişi olumsuz duygu ve olaylar yaşandığından bunlar başkalarının suçuymuş gibi iddia etmesidir. Genellikle sorumluluk alma ve utanma gibi durumları yaşamama için yapılır.

Kişi eğer uzun süredir ve aşırı öfke yaşıyorsa bir terapistle nedenlerini keşfetmek ve öfkeyi kontrol etmeyi öğrenmek danışan için faydalı olabilir.

Detaylı bilgi ve randevu almak için iletişime geçebilirsiniz.