Hakkımızda

Sakura Psikoloji olarak hizmet verdiğimiz alanlar: Oyun Terapisi, Oyun Atölyeleri, Bireysel Terapi, Çift Terapisi, Ebeveyn ve Aile Danışmanlığı, Öğrenme Güçlüğü, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Kurumsal Danışmanlık.

İletişime Geçin

iletişim bilgileri

  • Ümit Mahallesi 2526.Sokak No:31 Çankaya/Ankara
  • +90 (507) 950 0806
  • bilgi@sakurapsikoloji.net

Özgüven Eksikliği ve Özgüven Artırmak

Özgüven Eksikliği ve Özgüven Artırmak

Kendimiz hakkında iyi hissetmediğimiz ve özgüven eksikliği yaşadığımız zamanlar olabilir. Fakat düşük özgüven uzun süreli bir problem haline geldiğinde ruh sağlığımız ve günlük yaşamımız üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Özgüven Eksikliği Nedir?

Düşük özgüven, kişinin kendini algılayışını ve yapabilecekleri üzerine güven sorunu yaşamasıdır. Genellikle, birey beceriksiz, sevilmeyen ya da yetersiz hisseder. Düşük özgüven sorunu yaşayan insanlar hata yapmaktan veya diğer insanları hayal kırıklığına uğratmaktan korkarlar.

Özgüvenle ilgili sorun yaşamak, kişisel veya profesyonel ilişkileri ve sağlığı negatif bir şekilde etkileyebilir. Düşük özgüvene sahip olmanın birçok farklı nedeni olabilir.Örneğin nasıl ve nerede büyüdüğün ve hayatında rol oynayan diğer yaşamlar etkili olabilir.

Düşük özgüvenin ana faktörü kendi zihinsel durumundan kaynaklanıyor olabilir. İçsel veya kafandaki düşünceler aksi kanıt olsa bile sana sürekli bir şekilde yeterince iyi ve değerli olmadığın yönünde şeyler söylüyor olabilir. Olumsuz düşünme genellikle özgüven eksikliği ile bağlantılıdır.

Özgüven Eksikliğinin Belirtileri

Özgüven eksikliğinin kişinin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyebilir. Bazen bunlar çok belirgin veya bazı durumlarda zor algılanabilir.

Kontrol edememezlik

Özgüven eksikliğine sahip insanlar sıklıkla kendi yaşamları üzerinde veya başlarına gelen olaylar üzerinde çok az kontrolü olduğunu hissederler. Bu kendi hayatlarında veya dünyada değişiklik yapmak için sınırlı beceriye sahip olduklarını düşündüklerinden kaynaklanıyor olabilir.Özgüveni arttırmak için yollar bulabilirseniz iyilik haliniz için yardımcı olabilir.

Olumsuz Sosyal Karşılaştırma

Sosyal karşılaştırma bazen iyi bir amaca veya kişinin kendilik algısını arttırmaya hizmet edebilir. Fakat kendinizi başkalarıyla kıyaslamak özgüveninize zarar vermede önemli bir rol oynayabilir. Kendinizi diğerlerine kıyasla daha beceriksiz veya sizden daha iyi olduklarınızı düşünebilirsiniz.Bu kıyaslamalara sosyal medyada gezmenin katkısı olabilir. Sürekli bir şekilde Instagram ve Facebook gibi sosyal mecralarda kendinizi diğer insanlarla kıyaslıyorsanız, özgüveniniz olumsuz etkilenebilir.

Yardıma İhtiyaç Duyduğunuzda Soru Soramama

Bazı durumlarda yardımı hakkettiğinizi düşünmüyor olabilirsiniz. Ayrıca yardım ve desteğe ihtiyaç duyduğunuz için utanmış veya yetersiz hissediyor olabilirsiniz.

Endişe ve Kendinden Şüphe

Kişi karar verdikten sonra bile yanlış karar verdiğini düşünerek endişelenebilir. Kendi fikirlerinden şüphe duyarlar ve çoğu zaman kendi seçimlerine bağlı kalmak yerine başkalarının ne düşündüğünü seçerler. Bu kişilerin hayatlarında karar almak gerçekten çok zorlayıcı olabilir.

Olumsuz Kendinle Konuşma

Düşük özgüven, insanların güçlü yanlarından ziyade eksik yönlerine odaklanmalarına yol açabilir. Kendi kendileriyle pozitif konuşma gerçekleştirmektense kendileri hakkında olumsuz konuşacak şeyler bulabilirler.Yaşanmış olaylardan veya görünüşlerinden ,kişilik özelliklerinden dolayı kendini suçlayabilirler.

Ek olarak başarısızlık korkusu, diğerlerini memnun etmek, sosyal içe çekilme, eleştiriye duyarlılık, agresiflik gibi özelliklerde görülebilir.

Özgüven nasıl arttırılır?

Burada özgüveni arttırmak için size yapabileceğiniz birkaç öneri sunacağız.

1.Düşünceleri fark et

Kendin ve çevrenle ilgili sahip olduğun olumsuz düşünceleri fark etmeye başlayabilirsiniz. Negatif düşüncelere sahipseniz bilişsel çarpıtmaları aktif bir şekilde tanımlamak ve bu düşünceleri daha pozitif ve gerçekçi düşüncelerle değiştirebilmek önemli bir adımdır.

2.Kendini affet

Eğer yaptığın hataları veya başarısızlıkları sürekli bir şekilde düşünme eğilimindeysen kendini affetmeyi ve yola nasıl devam edeceğini öğrenmek önemlidir. Geçmişte yaşanan olumsuz şeylere odaklanmaktansa gelecekte daha iyi yapabileceğin şeylere odaklanmaya devam et.

3.Kendine değer ver

Başardığın ve gurur duyduğun şeyleri düşünmeye zaman ayır. Yeteneklerine ve değerine herhangi bir kıyaslama yapmadan kendini takdir et.

Bunlara ek olarak;

• Seni iyi hissettiren bir şey yap.

• Fiziksel olarak aktif ol. Egzersiz ruh halini arttırmana yardımcı olur.

• İyi olduğun konular hakkında düşün.

• Şükran günlüğü tut.

• Negatif düşüncelere meydan oku.

• Diğer insanlara yardımcı ol.

• Herkesin hata yapabileceğini kabul et.

• Küçük veya büyük başarılarını takdir et.

Eğer uzun bir süredir bu durum içindeyseniz ve kendi başınıza etkili olamadıysanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için iletişime geçebilirsiniz.