Hakkımızda

Sakura Psikoloji olarak hizmet verdiğimiz alanlar: Oyun Terapisi, Oyun Atölyeleri, Bireysel Terapi, Çift Terapisi, Ebeveyn ve Aile Danışmanlığı, Öğrenme Güçlüğü, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Kurumsal Danışmanlık.

İletişime Geçin

iletişim bilgileri

  • Ümit Mahallesi 2526.Sokak No:31 Çankaya/Ankara
  • +90 (507) 950 0806
  • bilgi@sakurapsikoloji.net

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır yaralanma, bireyin fiziksel bütünlüğünü tehdit eden bir durumla karşılaşması, gerçek bir cinsel saldırı tehdidi böyle bir duruma tanık olma gibi ağır travmatik olaylardan sonra ortaya çıkabilen, özgül semptomlarla kendini gösteren bir tablo olarak tanımlanmaktadır.

Olayı kendi yaşamış, başka kişilerinin böyle bir olay yaşamasına doğrudan tanık olmuştur veya olayın yakının başına geldiğini öğrenmiştir. Son olarak olayın rahatsız edici detaylarına tekrarlayıcı ve aşırı şekilde maruz kalması (örn. Vücut parçaları toplayan tıbbi personel, polis vb.) ve medya aracılığıyla (TV, film, haberler vb.) maruz kalma şeklinde gerçekleşebilir. Bunlardan biri şeklinde teması olduysa TSSB belirtileri geliştirme olasılığı vardır

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Yaşamın çeşitli alanlarındaki meselelere (örn. mali meseleler, iş yerindeki sorunlar, aile/arkadaş ilişkileri, günlük hayatta karşılaşılan sorunlar) yönelik sıklıkla, aşırı derecede ve kontrol edilemez şekilde endişelenme, kaygı duyma ve fiziksel gerginlik yaşama şeklinde karşımıza çıkar. Belirsizliğe karşı toleranssızlık ve bazı konulara ilişkin güvence arayışıyla karşılaşırız. Bu tip durumlarda gördüğümüz yaygın düşünme tarzı ise “ya olursa” şeklindedir. Örnek olarak ise ‘sınavda ya başarısız olursam veya buluşacağım kişi ya beni beğenmezse’ ifadeleri verilebilir. Bu tip durumlarda olumsuz sonuçların olasılığını gerçekten daha fazla algılama ve bunun sonunda endişeleniriz.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Belirtileri Nelerdir?


  1. - Yaşanan olayın elde olmadan tekrarlayıcı ve sıkıntı verici şekilde hatırlanması

    - Olayla bağlantılı tekrarlayıcı ve sıkıntı verici rüyalar görme

    - Olayı sanki yeniden oluyormuş gibi davranma ve hissetme

    - Olayı hatırlatan durumlar veya uyarıcılarla karşılaştığında psikolojik ve fizyolojik sıkıntı yaşama

    - Travmayla ilişkili anı, düşünce ve duygulardan kaçınma veya kaçınma çabaları

    - Travmayı anımsatan dış uyaranlardan kaçınma veya kaçınma çabaları (kişiler, mekanlar, konuşmalar..)

    - Travmanın önemli bölümünü hatırlayamama

    - Kişinin kendisi, başkaları ve dünya ile ilgili aşırı olumsuz inanç ve beklentileri (Örn. Dünya çok kötü, güvensiz bir yer vb.)

    - Olayın sebebi ve sonuçları ile ilgili kendini ya da başkalarını ısrarcı ve çarpık bir şekilde suçlaması

    - Sürekli olumsuz duygu durum (Örn. Suçluluk, utanç, öfke ve korku vb.)

    - İnsanlardan uzaklaşma ya da insanlara karşı yabancılaştığı hissi

    - Önemli etkinliklere karşı ilginin azalması ya da bunlara katılımın ciddi derecede düşmesi

    - Aşırı tetikte olma hali

    - Aşırı irkilme tepkisi gösterme

    - Konsantrasyon bozukluğu

Komorbidite

TSSB’yle beraber depresyon, kaygı, alkol/maddeye kötü kullanım veya intihar eğilimi gözlemlenebilir. Bu yüzden tedavide bu hususlara dikkat edip özenle tedavi planı hazırlanmalıdır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Tedavisi

İlaçla tedavi uygulanmaktadır ancak ilaçla tedavi sonlandığında nüksetmenin oldukça yaygın olduğu bilinmektedir. Bu yüzden uzun vadede ve etkili bir sonuç almak için psikolojik yaklaşımları tercih etmek gerekmektedir.

Bilişsel Davranışçı Terapi travma olayını ve belirtilerini baş edilebilir düzeye indirmede etkin rol oynamaktadır. Burada çeşitli teknikler uygulanmaktadır (örn. üstüne gitme, stresle baş etme becerileri vb.). Tedavinin amacı , genellenmiş korku tepkisi başta olmak üzere , korku tepkilerini ortadan kaldırmaktır. Dış ve iç uyaranlar tarafından tetiklenen ve yoğun düzeydeki kaygı ve korku ile baş edemeyeceği düşüncesi sorgulaması konusunda danışana yardımcı olmak hedeflenir.

Detaylı bilgi almak veya randevu almak için iletişime geçebilirsiniz.